Power saving mode causes connection issues

For tech wizards and n00bs alike. Questions, answers, or just general hoo-haa.

Moderator: Moderators

Post Reply
Message
Author
User avatar
Literary Artist
Posts: 1115
Joined: Thu Jan 26, 2012 11:43 pm
Location: Somewhere around Verbana
Contact:

Power saving mode causes connection issues

#1 Post by Akira110 » Wed Aug 26, 2015 9:56 pm

When I put my computer into a power saving mode for my wireless adapter, I found it odd that from the word go, I started to immediately have issues with connecting. And I knew it wasn't my router, because that would take me to a page that says that the internet is not available. Instead I got the "Cannot find" error on firefox, which told me that my wireless had shut down. Now, this is too instantaneous to be a coincidence to me, but I wanted to ask you guys what y'all think.
Been around this forum for over 8 years now. Everyone I've known has left, now it's my time to do the same.

User avatar
New Citizen
Posts: 30
Joined: Tue May 21, 2013 12:19 pm

Re: Power saving mode causes connection issues

#2 Post by RevZ » Fri Aug 28, 2015 4:35 pm

If you have Windows Vista through Windows 10, you can go to the wireless network adapter settings, check its Power Management tab and disable any option about shutting down the device to save power. That should fix soft-start disconnecting issues on most wireless chipsets.

User avatar
Grand Templar
Posts: 1328
Joined: Thu Jun 17, 2010 3:47 pm
Location: In the central point of the Universe. Just like everyone else.

Re: Power saving mode causes connection issues

#3 Post by cliffpanther » Fri Aug 28, 2015 5:36 pm

Also there is an option in Power Plan>Power Saving>Advanced Power Management for wifi, set it to the "maximum performance" level (or something like that, depends on what OS you're running).

Post Reply